A változatosság nem csak gyönyörködtet! – Avagy miért jó a biológiai sokféleség?

A jól működő ökoszisztéma (értsd: az állatok, növények és környezetük együttese) szorosan összefügg jóllétünkkel, hiszen a természet nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújt társadalmunk működéséhez. E szolgáltatásokat ökoszisztéma-szolgáltatásoknak nevezzük. Ezeknek egy részét akár pénzben is számszerűsíthetjük, ilyenek például a nyersanyagok, az élelmiszer-alapanyagok és az ivóvíz. A szolgáltatások többségének értékét azonban nehezebb pénzben kifejezni, ide sorolhatjuk a levegőminőség- és éghajlat-szabályozást, a talajerózió, az árvizek és járványok elleni védelmet, a beporzást, a rekreációt, és még számos dolgot.

Napjainkra már sokak számára egyértelművé vált ennek a jelentősége és próbálnak kisebb-nagyobb mértékben tenni a természet és környezet védelméért. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, hiszen a változás kicsiben is kezdődhet és minden egyes embernek van, lehet benne szerepe. A közvetlen környezetünkről természetbarát módon történő gondoskodás például egy nagyszerű lehetőség még a nagyvárosban élők számára is. Legyen az akár egy kert, vagy csupán egy növényekkel teli balkon vagy ablakpárkány, minden zöldfelület számít és részét képezheti az ökoszisztémának. Ráadásul bizonyított, hogy a zöldebb környezet jelentősen hozzájárul a mentális egészség fenntartásához és javításához!

Arra viszont fontos figyelni, hogy hogyan kezeljük a zöldfelületeket és hogy milyen növényfajokat ültetünk. 

A divatos, rövidre nyírt "focipálya gyep" sokakban a jólét és a rendezettség érzetét kelti. Ezeknek az egyöntetű, fajszegény mesterséges élőhelyeknek az ökológiai szerepe viszont elhanyagolható. A természetes élővilág számára egyáltalán nem a jóllétet biztosítják, épp ellenkezőleg, ezzel a biológiai sokféleség csökkenéséhez járulnak hozzá. Ha a homogén pázsit helyett vagy legalább csak mellette Magyarország növényzetét alkotó, az ökoszisztémára nem veszélyes és nem védett virágos növényfajok is helyet kapnak kertünkben, azzal a természetes élővilág fennmaradását nagyban elősegíthetjük.

Ez miért fontos? Bizonyos dísznövények távoli tájakról vagy akár más földrészekről érkeznek hazánkba, úgynevezett idegenhonos fajnak számítanak. Ezeknek a növényfajoknak természetes élőhelyükön egytől egyig megvan a szerepük az ökoszisztéma működésében, hiszen ott fejlődtek és specializálódtak az évezredek, évmilliók során. Természetes élőhelyükön kívül viszont e szerepet általában nem képesek betölteni. Ezzel szemben elfoglalhatják az őshonos fajok életterét miközben az őshonos növények által betöltött ökológiai szerepet (pl. táplálékforrásként) nem helyettesítik. Ezzel hozzájárulhatnak a biológiai sokféleség csökkenéséhez, veszélybe sodorva a helyi ökoszisztéma működését és stabilitását és az ökoszisztéma szolgáltatások működését. Ezt a jelenséget Magyarországon már sok esetben megfigyelték. A természetes élőhelyeket veszélyeztető idegenhonos növényfajok 55%-a dísznövény szaporítóanyagokkal kerül be hazánkba. 

Teremtsünk menedéket!

A hazai viszonyokhoz alkalmazkodott, az ökoszisztémára veszélytelen, nem védett növények telepítése természetbarát alternatívát jelent az idegenhonos dísznövényekhez és a rövidre nyírt, kevés fajból álló gyepekhez képest. Egy vadnövényekkel és virágokkal teli, változatos, táplálékot és pihenőhelyet nyújtó ablakpárkány, balkon vagy kert jelentősen segítheti a beporzó rovarok és sok más hasznos élőlény túlélését a települések és a mezőgazdasági területek alkotta mesterséges környezetben!